dilluns, 2 de maig del 2011

HISTÒRIA DE LA FIRA DEL RAM


Aquest any com ja és de costum, ha tingut lloc una altra edició de la fira del ram. Igual que els altres anys, la fira ha constat d’actuacions, exposicions, tallers i mostra dels comerços del poble. Aquest any s'ha celebrat la 34a Fira Mercat del Ram de Tordera a càrrec del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Aquest any la fira es va inaugurar el dia 15 d’abril a les cinc de la tarda, i va continuar el 16 i el 17.

El nom de la fira del ram prové del fet que es va començar a celebrar un diumenge de rams. Actualment, encara es celebra el diumenge de rams, però ara, la fira consta de dos dies més.

Al llarg de la seva història la Fira Mercat de Tordera ha conegut diferents llocs d’ubicació: la plaça de les Cols, la plaça de l’Església, la pista L’Amistat i, des de fa 34 anys, el Parc Prudenci Bertrana.

L’any 1978 la Fira Mercat del Ram es va traslladar al Parc Prudenci Bertrana, on ocupava una superfície de 1.000 metres quadrats. Vista la forta demanda de tots els sectors del comerç de participar en la Fira torderenca, pocs anys després, la mostra es va ampliar als 40.000 metres quadrats actuals, fet que va permetre aconseguir el renom i la projecció que es buscava i va doblar cada any el nombre de visitants.

El major creixement de la Fira Mercat del Ram es va produir just després de la seva implantació al Parc Prudenci Bertrana. L’any 1982 la Fira ja comptava amb 7.000 metres quadrats d’exposició i 50 expositors, 30 dels quals eren torderencs. En l’edició de l’any 1983 la superfície d’exposició va augmentar fins als 9.000 metres quadrats, fet que va permetre la instal·lació de 56 estands. La inauguració d’aquell any havia d’anar a càrrec del director general d’Indústries Agroalimentàries de la Generalitat, el Sr. Jordi Peix, però finalment va anul·lar la seva assistència i el va substituir el delegat del mateix departament. L’any 1984 la Fira es va ampliar fins als 12.000 metres quadrats amb 61 estands d’exposició. L’any 85 es va donar una empenta important a la Fira, i va ser la primera vegada que el president de la Generalitat, el Sr.Jordi Pujol, assistia a l’acte d’inauguració. Durant l’edició de l’any 1985 la Fira va aplegar unes 60.000 persones, 10.000 més que l’any anterior, fet que la va consolidar com una de les primeres fires quant a extensió, ja que es va incrementar en 5.000 metres quadrats més, i quant a prestigi dels productes exposats.

Amb pocs anys, la Fira Mercat del Ram es va convertir en un punt important de trobades comercials.

La Fira del 1987 arribava a la vuitantena d’estands exposats i ampliava la superfície fins als 22.000 metres quadrats. La xifra dels 100 expositors es va superar l’any 1988, quantitat que s’ha mantingut fins al dia d’avui.

Des de l’any 90 la Fira ha apostat per mantenir la diversitat de sectors i n’ha incorporat de nous des d’inicis del 2000, com el sector de les noves tecnologies, l’habitatge o el medi ambient. Aquest fet, és un altre dels motius pels quals la Fira Mercat del Ram de Tordera es diferencia d’altres fires d’arreu de Catalunya, que poc a poc han avançat cap a la unificació i especialització de sectors i trobem una tendència sòlida a organitzar fires ramaderes, agrícoles, fires de l’automòbil o fires d’artesania.

Per tot plegat, l’objectiu a seguir cada any per la Fira Mercat del Ram és aconseguir que durant el cap de setmana de Rams, Tordera es converteixi en el punt de referència dels sectors més importants de l’economia de mercat tot mantenint l’esperit tradicional i popular d’aquesta mostra centenària.


Sheila Floris i MMar Muntada.