dimarts, 13 d’abril del 2010

Necessita el poble català la indepèndencia?

A FAVOR

La independència a Catalunya, segons els arguments d’alguns alumnes del nostre centre, l’IES Lluís Companys, hem trobat que per a ells és positiva. Un dels principals motius pels quals pensen que hauria de canviar i ser independent és que fa uns anys Catalunya ja era un país i no depenia d’Espanya. Un altre motiu també molt repetit la nostra recerca d’informació és que Catalunya és prou capaç per poder administrar els seus propis diners. També creuen que així l’economia de Catalunya milloraria i avançaria. Per altra part volen que sigui independent perquè així no tindrien cap altra llengua oficial, només el català, i seria una llengua respectada perquè no es perdria i guanyaria molta més importància que la que hi ha avui dia. Per això consideren Catalunya una nació.

Alba Rite Barrera
Patricia Diaz Castillo
3rA


EN CONTRA


L’estat espanyol està constituït per diverses comunitats autònomes, com Galícia, Andalusia, Comunitat Valenciana, etc. Entre aquestes, n’hi ha que volen la independència de la seva comunitat autònoma.
Catalunya no necessita la independència, encara que la majoria del catalans la volen.
Amb la independència de Catalunya, l’únic que aconseguirem és que el País Basc també la vulgui.
Segons macrosondeig encarregat per la Universitat Oberta de Catalunya un 50.3% de la població catalana votaria afirmativament; fins i tot en alguns pobles de la comunitat autònoma de Catalunya s’ha fet una consulta popular.
En una consulta que hem elaborat nosaltres en la classe de crèdit variable de tercer d’ESO, 11 de 13 persones no volen la independència: 1 no la vol perquè afirma que, si no, la llengua catalana s’acabarà, i l’altra persona s’absté perquè diu que ben bé no sap mai què respondre quan li pregunten sobre aquest tema.
Les persones que no volem la independència de Catalunya, compartim l’opinió que volem seguir sent espanyols i pensem que hi ha coses més importants al món que no la independència d’una comunitat autònoma, com la pobresa, la crisis, l’atur...


Ana Giménez Robles.
Cristina Hernández Muñoz. 3rC